734 680 373
Facebook-Logo
Vyřešte své potřeby rychle a snadno.
Jednoduše si půjčte

Hypotéky pro cizince: nejčastější dotazy

Dobrý den, vítám vás u mého nového blogového článku. Dnes se budu věnovat základním otázkám, na které se cizinci ptají, když chtějí získat hypotéku v České republice. V dnešní době je získání hypotéky pro cizince již běžnou záležitostí, ale stále se objevují otázky ohledně podmínek a možností získání hypotéky. V tomto článku se pokusíme odpovědět na nejčastější otázky, které se cizinci ptají.

V první řadě je důležité zmínit, že pro získání hypotéky nejsou určeny žádná jednoznačná pravidla, která musí klient splňovat. Vždy se klient posuzuje individuálně podle více faktorů zároveň. Mezi faktory ovlivňující, zdali vůbec cizinec nějaké financování získá, patří: země původu, druh pobytu na území České republiky, výše příjmů, země původu příjmů, způsob obživy, doba splácení, výše požadované částky a ručení

V tomto článku se zaměříme na odpovědi na následující otázky:

  • jaké podmínky musí cizinec splňovat pro získání hypotéky v České republice?
  • je hypotéka pro cizince dostupná, i když mám pouze krátkodobý  pobyt v ČR?
  • jaké faktory ovlivňují, zdali hypotéku jako cizinec dostanu?
  • jaké jsou nejčastější otázky, které si cizinci kladou ohledně hypoték v České republice?

Níže se budeme snažit odpovědět na tyto otázky co nejpodrobněji a nejúplněji.

Jaký je rozdíl mezi hypotékou pro cizince a běžnou hypotékou?

Hypotéka pro cizince je určena lidem, kteří nejsou občany České republiky. Na rozdíl od běžné hypotéky jsou zde uplatňovány speciální podmínky a omezení pro cizince. Banky více zkoumají příjem klienta (z jaké země je příjem vyplácen, v jaké měně, jak dlouho zaměstnání trvá, strukturu společnosti apod.). Mohou si vyžádat například kopii pracovní smlouvy.

Kdo může požádat o hypotéku pro cizince?

Hypotéku pro cizince mohou požádat cizinci s trvalým i přechodným pobytem v České republice. Klient by měl prokázat schopnost splácet hypoteční úvěr – tzn. mít doložitelný příjem ze zaměstnání nebo podnikání a také dostatečnou výši vlastních zdrojů

Jaký je minimální a maximální věk pro získání hypotéky pro cizince?

Minimální věk je 18 let, ale u některých bank může být vyžadován vyšší věk. Maximální věk se liší podle banky, obvykle se pohybuje do 65 let, případně 75 let věku. U mladších klientů hrozí riziko odmítnutí úvěru z důvodu krátké pracovní historie. Splatnost až do 75ti let bývá reálná u podnikatelů, právníků, advokátů, lékařů.

Jaké dokumenty je potřeba předložit při žádosti o hypotéku pro cizince?

Mezi potřebné dokumenty patří doklady totožnosti, potvrzení o příjmu nebo daňové přiznání, kopie pasu a trvalého pobytu, a dále výpis z běžného nebo podnikatelského účtu.

pexels-kindel-media-7579201

Může cizinec bez trvalého bydliště v České republice získat hypotéku?

Ano, u některých bank je možné získat hypotéku i bez trvalého bydliště v České republice. Je však nutné splnit další podmínky, například mít zaměstnání u mezinárodní společnosti, prokázat schopnost splácet hypotéku apod. Pro klienty bez trvalého pobytu nabízíme úvěr „Vlastní bydlení bez hypotéky“

Jaká je minimální výše vlastního finančního příspěvku při žádosti o hypotéku pro cizince?

Minimální vlastní finanční příspěvek se liší podle banky a konkrétního produktu, ale obvykle se pohybuje mezi 10-20% z ceny nemovitosti.

Jak dlouho trvá schválení žádosti o hypotéku pro cizince?

Doba schválení žádosti záleží na různých faktorech, jako je například banka, složitost žádosti a dostupnost potřebných dokumentů. Obvykle se však pohybuje v rozmezí několika týdnů. Je vždy lepší konzultovat vaši finanční situaci dopředu, zjistit možnosti získání hypotéky.

Lze hypotéku pro cizince využít na nákup jakékoliv nemovitosti v České republice?

Ano, hypotéku pro cizince lze využít na nákup jakékoliv nemovitosti v České republice, včetně bytů, domů, a třeba i komerčních nemovitostí. Hypoteční úvěr u české banky naopak nelze použít na nákup nemovitosti v zahraničí. Nákup nemovitost v zahraničí lze řešit Americkou hypotékou, v zástavě ale musí být nemovitost na území ČR.

Jaké jsou možnosti splácení hypotéky pro cizince?

Možnosti splácení se liší podle banky a produktu, ale obvyklé varianty zahrnují měsíční, kvartální, pololetní nebo roční splátky. Lze využít i nebankovní variantu ve které se splácí pouze úroky měsíčně nebo kvartálně.

Co se stane, pokud cizinec nesplácí hypotéku?

V takovém případě banka může přistoupit k různým opatřením, například výzvě k zaplacení dlužné částky, zablokování účtu nebo v nejhorším případě i exekuci nemovitosti. Banky u cizinců někdy používají  notářský zápis.

Je možné hypotéku pro cizince předčasně splatit?

Ano, hypotéku pro cizince je možné předčasně splatit. U bank se předčasné splacení řídí zákonem, u nebankovních úvěrů se předčasné splacení řídí obchodními podmínkami.

Jaké jsou výhody hypotéky pro cizince oproti pronájmu?

Hlavní výhodou hypotéky pro cizince je možnost vlastnit nemovitost na dlouhodobé období a platit vlastní splátky namísto nájmu. Při výhodných podmínkách může být vlastnictví nemovitosti ekonomicky výhodnější. Ceny nemovitostí i nájmů v posledních 2 letech stále rostou.

Je možné refinancovat hypotéku pro cizince?

Ano, refinancování hypotéky pro cizince je možné. Může to být výhodné, pokud se zlepší úrokové podmínky nebo se změní finanční situace. Klientům vždy pomáháme najít v čase lepší podmínky a případně refinancovat.

Jaký je postup při žádosti o hypotéku pro cizince?

Postup při žádosti o hypotéku zahrnuje vyplnění formuláře, předložení potřebných dokumentů a schůzku s bankovním poradcem. Následuje posouzení žádosti a případně schválení hypotéky.

Jaké jsou možnosti pojištění hypotéky pro cizince?

Možnosti pojištění hypotéky pro cizince zahrnují pojištění schopnosti splácet, pojištění nemovitosti proti různým rizikům a pojištění úvěru v případě úmrtí nebo invalidity.

Jaké jsou náklady spojené s hypotékou pro cizince?

Náklady spojené s hypotékou pro cizince zahrnují úroky, poplatky spojené se sjednáním úvěru, pojištění nemovitosti, a další poplatky spojené s provozem úvěru. Dále jsou to poplatky za právní služby. V průměru se celé vyřízení úvěru pohybuje okolo 30 000 Kč.

Co se stane, pokud klient ztratí zaměstnání během splácení hypotéky?

V takovém případě je vhodné kontaktovat banku a informovat ji o situaci. Některé banky nabízejí možnost odkladu splátek nebo jiná řešení v případě finančních potíží. Naše služby zahrnují kromě vyřízení hypotéky nebo úvěru i další finanční poradenství; sjednání rizikového pojištění, tvorba a zhodnocování finanční rezervy, pojištění majetku a další komplexní finanční služby.

Děkuji, že jste si přečetli můj blogový článek o hypotékách pro cizince. Pokud máte zájem o získání hypotéky v České republice, neváhejte a vyplňte nezávaznou žádost o úvěr níže na mých webových stránkách. Naše společnost nabízí konkurenceschopné úrokové sazby a individuální přístup ke každému klientovi. Pokud máte jakékoliv dotazy ohledně hypoték pro cizince, neváhejte měkontaktovat. Jsem tu pro Vás a rád Vám pomůžu.

S pozdravem

Luboš Kolář

Hypoteční a investiční specialista

+420 734 680 373

Potřebujete více informací?

Napište nám telefonní číslo a my vám zavoláme co nejrychleji to půjde.

Více informací
Odeslat