734 680 373
Facebook-Logo
Vyřešte své potřeby rychle a snadno.
Jednoduše si půjčte

Zamítnutí hypotéky kvůli sázení

V tomto blogovém článku se podíváme blíže na problematiku získání hypotéky u klientů, kteří sází hazardní hry nebo jim hypotéka už byla zamítnuta z důvodů sázení. Odpovím vám na nejčastější otázky a zároveň vám přiblížím reálný příběh mého klienta.

Když se řekne sázení nebo gambling, mnozí si představí vzrušení, adrenalin a možná i chvilkový pocit bohatství. Jenže pro banky může být váš účet u sázkové kanceláře červenou vlajkou. Víte proč? Protože finanční stabilita a gambling nejdou moc dohromady.

V bankovním světě je důvěryhodnost jako dobré víno – čím starší, tím lepší. Pokud máte historii pravidelných plateb na účet sázkařských společností a nevysvětlitelných výkyvů na účtu, banka Vás může považovat za rizikového klienta. Hypotéka a sázení tím pádem nejde tak úplně dohromady.

Gambling a hypotéka – reálný příběh našeho klienta

Pokud máte  za sebou období, kdy jste sázení nezvládali, buďte na to připraveni a vytvořte přesvědčivý příběh o tom, jak jste své návyky změnili.

V roce 2023 mě oslovil klient, který potřeboval konsolidovat své závazky. Ačkoliv v minulosti byla finanční situace klienta velmi pozitivní, po čase se sázení vymklo kontrole a klient skončil v kolotoči úvěrů a mikropůjček, které už reálně ohrožovaly finanční situaci celé rodiny. Klient se snažil sitauci řešit konsolidací, ale byl u několika bank odmítnut z důvodů sázení. Vyřizování konsolidace se nám protáhlo skoro na čtyři měsíce. Už v úvodním telefonátu klient přiznal, že vše vzniklo z důvodu sázení. Počkali jsme dva měsíce, aby na bankovních výpisech nebyly vidět podezřelé finanční transakce, vše jsme vysvětlili úvěrářce a zároveň doložili, že klient se dobrovolně nechal zapsat do registrů hráčů. Klientovi splátky jsme v reálu snížili o polovinu pomocí  naší Americké hypotéky.

Existuje nějaký způsob, jak se vyhnout zamítnutí hypotéky kvůli sázení?

Ano, je možné se vyhnout zamítnutí hypotéky kvůli sázení tím, že se předem dobře informujete o podmínkách hypoték a zodpovědně se chováte ve finanční oblasti. Ideálně pokud využijete služeb hypotečního poradce, který už danou problematiku řešil a ví jakou banku zvolit. Mnohdy je vyřízení komplikované hypotéky o osobních kontaktech. Důležité je také udržovat pozitivní finanční historii a minimalizovat výskyt rizikových prvků, jako je sázení.

  • zřiďte si například samostatný účet pro sázení. Oddělením finančních toků vám nebude banka sledovat každou vaši sázku.
  • zkuste se na chvíli od sázení distancovat: Aspoň na dobu, než bude vaše žádost o hypotéku zpracována. Většina bank vyžaduje doložení minimálně 3 posledních výpisů z účtu (některé i 6ti měsíční bankovní historii)  
  • mějte pevný rozpočet pro gambling. A nebojte se ho snížit. Racionalita v sázení může působit uklidňujícím dojmem na potenciální poskytovatele úvěru.
  • transparentnost: buďte upřímní k sobě a i k vašemu finančnímu poradci. Pokud gambling představuje část vašeho života, je důležité to otevřeně komunikovat a předložit plán řízení vašich financí.
  • kontrola: své sázky mějte pevně pod kontrolou. Udržujte gambling v mezích, které neohrozí vaši finanční stabilitu a nezanechají stopu na vašem bankovním výpisu.

Hypotéka a sázení – jaká je definice?

Žádná taková definice není. Schvalovatel se sám na vlastní odpovědnost rozhodne, zda-li hypotéku schválí nebo ne. 

Proč banky zamítají žádosti o hypotéku kvůli sázení?

Banky mají povinnost chránit akcionáře a minimalizovat riziko úvěrového selhání. Sázení může být vnímáno jako příznak nezodpovědného finančního chování a banky tak mohou odmítnout žádost o hypotéku.

Může banka zamítnout mou žádost o hypotéku kvůli sázení, pokud sázím pouze občas?

Ano, banka může zamítnout žádost o hypotéku kvůli sázení, i když sázíte pouze občas. Je možné, že banka vnímá jakékoliv sázení jako rizikové chování, které by mohlo ohrozit vaši schopnost splácet půjčku. Nicméně je rozdíl, pokud dvakrát měsíčně vsadíte např. Sportku za 200 Kč nebo naopak budete posílat platby v řádu tisíců korun na účty např. Tipsport, Fortuna apod.

Jaké jsou alternativy pro získání financování nemovitosti, pokud mi byla zamítnuta hypotéka kvůli sázení?

Pokud vám byla zamítnuta hypotéka kvůli sázení, můžete zkusit zvolit jinou, vhodnou banku (viz případ našeho klienta) nebo zkusit jiné možnosti financování: když řešíte konsolidaci, lze použít  nebankovní Americkou hypotéku. Pokud potřebuje financovat pořízení nemovitosti, můžete využít našeho „Vlastní bydlení bez hypotéky“.

Co dělat, pokud se banka nedostatečně vyjádří o důvodech zamítnutí hypotéky kvůli sázení?

Banky nemají povinnost zdůvodňovat proč hypotéku nebo půjčku zamítly. Pokud se jedná o zamítnutí z důvodu sázení, banky většinou řeknou jako „interní zamítnutí“ nebo „negativní scoring“. 

Zamítnutí půjčky kvůli sázení – má na to banka právo?

Ano, banka má právo zamítnout žádost o hypotéku kvůli sázení, pokud je přesvědčena, že je to ve vlastním zájmu ochránit své klienty a minimalizovat riziko úvěrového selhání. Navíc je tento postup přímo doporučován Českou národní bankou.

Jaké jsou možnosti odvolání zamítnutí hypotéky kvůli sázení?

Pokud byla vaše žádost o hypotéku zamítnuta kvůli sázení, můžete se pokusit o odvolání takového rozhodnutí. Nejlepším způsobem je komunikace s bankou a předložení dalších důkazů o vaší finanční stabilitě a schopnosti splácet. Můžete doložit např. zrušení klientských účtů u sázkařských společností. Každopádně většinou počítejte s tím, že schvalovatel bude na svém stanovisku trvat. Většinou je lepší poradit se např. s námi, počkat nějakou dobu a zvolit jinou banku nebo jiné řešení financování.

Je možné žádat o hypotéku, pokud jsem měl v minulosti problémy se sázením?

Je vždy lepší vše konzultovat s hypotečním poradcem. Možnost žádosti o hypotéku po minulých problémech se sázením závisí na konkrétních podmínkách banky. Některé banky mohou mít přísnější politiku vůči žadatelům s problematickými sázkovými zvyky, zatímco jiné mohou být ochotné posoudit žádost individuálně. Jak bylo řečeno výše, dokážeme vám poradit i v těchto situacích. Kontaktní formulář naleznete na konci tohoto blogového článku.

Může banka zamítnout mé žádosti o hypotéku kvůli sázení i přes dobrou finanční stabilitu?

Ano, banka může zamítnout žádost o hypotéku kvůli sázení i přes dobrou finanční stabilitu, pokud sázení považuje za rizikové chování, které by mohlo vést k problémům se splácením půjčky. Zjednodušeně řečeno, ani vysoké příjmy nejsou zárukou že banka vaši hypotéku nebo žádost o půjčku nezamítne. Vaši situaci dokážeme individuálně posoudit a říci vám reálnou šanci na získání hypotéky nebo půjčky.

Jak vidíte, sázet hazardní hry nebo se snažit vydělat na kurzových sázkách může ohrozit získání hypotéky, půjčky nebo konsolidace. Pokud jste se ocitli v této situaci, díky mým zkušenostem jsem schopen pomoci i Vám. Stačí vyplnit kontaktní formulář níže nebo mi zavolat: +420 734 680 373

 Luboš Kolář, CEO HypotékaBezBanky

12 let v oboru hypotéky, nebankovní úvěry a investice

 

Potřebujete více informací?

Napište nám telefonní číslo a my vám zavoláme co nejrychleji to půjde.

Více informací
Odeslat