734 680 373
Facebook-Logo
Vyřešte své potřeby rychle a snadno.
Jednoduše si půjčte

Hypotéka po insolvenci - každý má šanci na vlastní bydlení

Vnímáte svou insolvenci jako překážku na cestě k hypotéce? S mým tipy a triky vás přesvědčím, že to není konečný verdikt. Přečtěte si můj článek a zjistěte, jak získat hypotéku po insolvenci a postavit se na vlastní nohy.

Máte za sebou ukončenou insolvenci a hledáte informaci která banka poskytne hypotéku po insolvenci? Vězte, že banky a finanční instituce při hodnocení bonity klientů berou v potaz i jejich finanční minulost.  Kromě základních registrů CBCB, CNCB a Solus následuje automaticky dotaz na insolvence. Pokud se vaše jméno objeví v insolvenčním rejstříku, může to pro banku představovat vážné riziko. Ale nezoufejte, existuje několik cest, jak se po insolvenci dostat k vysněné hypotéce.

Jak získat hypotéku po insolvenci? Zkuste vybrat vhodnou banku.

Na začátku procesu získání hypotéky banka posuzuje bonitu a finanční situaci žadatele. V této fázi úvěrový pracovník  prověřují insolvenční rejstříky a zjišťují případné insolvence, exekuce nebo zpožděné platby žadatele za uplynulých pět let. Tato situace může v prvních letech po insolvenci výrazně zhoršit možnost získání hypotéky. Pokud jste byli v insolvenci, nebo případně víte o záznamech v úvěrových registrech, vždy je lepší požádat sám o výpis z úvěrových registrů (konkrétně na portále www.kolikmam.cz)

Insolvenční rejstřík eviduje záznamy o insolvenci 5 let. Na této lhůtě od ukončení trvá většina bank. Nicméně z mých zkušeností lze výběrem vhodné banky získat hypotéku už po dvou nebo třech letech od ukončení insolvence (hypotéka po insolvenci 2019, hypotéka po insolvenci 2021). Každopádně vždy by jste měli žádost o hypotéku po insolvenci řešit s nezávislým a zkušeným poradcem. Aktuálně jediné banky, které jsou ochotny financovat klienty po insolvenci dříve než po výmazu z ISIR jsou Komerční banka, Hypoteční banka a po individuálním posouzení i Oberbank. Ze stavební spořitelen je to RSTS (zde doporučeno žádat ideálně 2 až 3 roky po ukončení insolvence)

Hypotéka po skončení insolvence - o jaké době můžete žádat o hypotéku podle metodiky bank

 Hypoteka_po_insolvenci

Nebankovní hypotéka po insolvenci (dlouhodobá půjčka po insolvenci)

Nebankovní instituce jsou oproti bankám často méně přísné v posuzování bonity svých klientů a mohou nabídnout řešení i těm, kterým se banky vyhnou. Je ale důležité si uvědomit, že nebankovní půjčka po insolvenci může být kvůli vyšším rizikům spojena s vyššími úroky a splátkami. Dlouhodobá půjčka po insolvenci od nebankovní společnosti sice může být řešením, vždy ale počítejte s úrokovou sazbou cca 13% - 15%, poplatkem za vyřízení zhruba 5% až 9% a maximálním LTV 50% - 60% (LTV = poměr mezi cenou/hodnotou nemovitosti a výší úvěru). Maximální splatnost půjčky po insolvenci bývá 15 až 20 let. Po uplynutí např. jednoho nebo dvou let lze nebankovní hypotéku refinancovat do banky.

 

Vlastní bydlení bez hypotéky

Kromě hypotéky nebo nebankovní hypotéky můžete náš využít inovativní způsob financování bydlení "rent-to-own" (tedy od pronájmu k vlastnictví).  Zjednodušeně, místo toho, abyste platili hypotéku, platíte nájem. Já jsem tento způsob pojmenoval Splácejte nájem CHYTŘE. Vy si vyhlédnete nemovitost, naše partnerská investiční společnost za vás byt nebo dům koupí, vy splácíte garantovaný nájem a po určité době bezpečně zažádáte o hypoteční úvěr. Podrobné informace o tomto úvěru získáte na Vlastní bydlení bez hypotéky.

Role finančního poradce při řešení hypotéky po insolvenci

Ať už se rozhodnete pro bankovní či nebankovní cestu, je vhodné se obrátit na nezávislého hypotečního poradce. Ten vám pomůže s navigací v náročném procesu získání hypotéky po insolvenci. Finanční poradce může také pomoci s konsolidací stávajících půjček, navrhnout vhodné spořící a investiční nástroje na zhodnocení vašich peněz a systematicky pracovat na vylepšení vaší bonity. Zkušenost s hypotékou po insolvenci mají mnozí mí klienti, kterým jsem pomohl. 

 

I když je hypotéka po insolvenci 2023 výzvou, s dobrým plánem a trpělivostí se dá dosáhnout.

 

Zaujala vás možnost získat hypotéku dříve než 5 let od ukončení insolvence? Potřebujete nutně řešit své bytové potřeby a nechcete čekat až se zalíbí bance? Nečekejte, vyplňte mi krátký formulář níže a já se vám co nejdříve ozvu

Luboš Kolář

CEO HypotékaBezBanky

Vás nebankovní poradce s 12ti roky zkušeností

+420 734 680 373

Potřebujete více informací?

Napište nám telefonní číslo a my vám zavoláme co nejrychleji to půjde.

Více informací
Odeslat