734 680 373
Facebook-Logo
Vyřešte své potřeby rychle a snadno.
Jednoduše si půjčte

Co je nevědomá exekuce

Vítejte u našeho nového článku na téma nevědomé exekuce. Je to téma, které může působit poněkud zastrašující a možná se s ním někteří z vás již setkali. Proto jsme se rozhodli připravit pro vás tento podrobný článek.V první části se budeme zabývat tím, jak můžete zjistit, zda na vás byla uvalena exekuce. Je důležité vědět, jakými způsoby se můžete dozvědět o exekuci a jak včas reagovat. Dále probereme, jak může exekuce vzniknout, neboť porozumění procesu může pomoci v případě její prevence. Nakonec vám nabídneme konkrétní tipy a rady, jak řešit situaci, pokud jste již byli exekučně postiženi. Cílem tohoto článku je vám poskytnout dostatek informací a nástrojů, abyste mohli adekvátně reagovat na všechny situace související s exekucí.

Relativně často se o exekuci řada lidí dozví až po zablokování svého běžného účtu exekutorem. Důvod je většinou v doručování písemností. Všechna rozhodnutí o exekucích jsou zasílána na adresu trvalého bydliště. Značná část lidí se ale trvale zdržuje mimo tuto adresu (bydlí v nájemním bytě, u partnera). Logicky tak nepřebírají dlouhodobě poštu a oznámení od exekutora či soudu je doručeno tzv. fikcí. Doručení fikcí znamená, že pokud si dlužník nepřevezme zásilku, považuje se tato po uplynutí lhůty 10ti dnů za doručenou. Určitým řešením je zřízení datové schránky; písemnosti by měly být doručovány do ní, ale na to zcela spoléhat. Datovou schránku si pořídíte velmi snadno za pár minut na jakékoliv pobočce České pošty.

Výsledkem je, že lidé o svých dluzích často neví, nemají o ní tušení a vždy se o ní dozví právě až po blokaci exekutora na svém účtu. Prevencí před nevědomými exekucemi je pravidelný výpis z registru exekucí ZDE.

 

Zamítnutá žádost o půjčku nebo hypotéku

Velmi častým důvodem zamítnutí je exekuce. Buď exekuce aktuálně probíhají, nebo minulá. Minulá exekuce je v podstatě opět důsledkem nepřebírání zásilek. Z mé praxe úvěráře v jedné nebankovní společnosti značná část klientů buď tajila současné exekuce v domnění, že je schvalovatel nezjistí nebo zamlčela, že exekuci měla. V rejstříku exekucí se ale nacházejí i minulé exekuce.

 

Mějte přehled o případných exekucích

Pokud má klient více exekucí, často pak ztrátící přehled o sumě svých závazků, kde je po něm co a kým vymáháno. O to těžší je pak zbavit se svých závazků a většina klientů se spíše snaží skrýt svůj příjem a žít v šedé sféře ekonomiky, než by projevila snahu řešit své exekuce. Výpisem z registru exekucí získáte okamžitý a ucelený přehled o stavu svých exekucí. Výpis z registrů exkucí lze víceméně ihned zjistit na pobočce pošty se službou CzechPoint. Více informací získáte na těchto stránkách České pošty.  Dalším vodítkem o stavu vašich závazků je výpis z bankovního a nebankovního registru. Více o úvěrových registrech najdete v tomto článku.

 

Náhled z rejstříku exekucí:

Exekucni_vypis
Zdroj: exekuceinfo.cz

Jistota že nemáte exekuci

Jak bylo zmíněno výše, dlužníkem se může stát ve své podstatě kdokoliv; stačí zapomenutá nezaplacená pokuta v MHD, nespárovaná platba za městské služby nebo např. i odcizenými doklady, kdy dojde ke zneužití vašich údajů v podobě úvěru u nebankovní společnosti. O probíhajícím exekučním řízení se mnohdy dozvíte až po několika letech, kdy se z původní, většinou malé částky, stanou desetitisíce korun. I když se domníváte, že exekutor vymáhá pohledávku neoprávněně, nezbývá než exekuci uhradit a poté se domáhat zpětně spravedlnosti.

 

Exekuce při nákupu bytu nebo automobilu v exekuci

Při nákupu nemovitosti nebo jiné dražší věci (klasicky automobilu) důrazně doporučuji zkontrolovat si majitele v rejstříku exekucí. Konkrétně u prodeje bytu, i když je zprostředkovatelem realitní kancelář, se může u prodávajícího vyskytnout exekuce. 

 

Exekuce obchodního partnera

Současná doba je velmi náročná z pohledu cash-flow, problematického placení faktur a plnění závazků z podnikatelské činnosti. Je důležité před započetím jakéhokoliv obchodního vztahu zkontrolovat solventnost vašeho obchodního partnera. Celkově se obezřetnost vyplácí i u současných obchodních partnerů. Důvodem není jen riziko případného nesplacení závazku nebo faktury, ale i povinnost daňového ručení, kterou mají podnikatelé ze zákona. Vhodné je tedy kontrolovat nejenom nové, ale pravidelně i stávající odběratele. V registru exekucí lze kontrolovat i podle IČ. Velmi jednoduše to lze provést zde v registru exekucí. 

A závěrem - jak řešit exekuci?

Pokud zjistíte blokaci od exekutora na svém účtu, nebo případně na LV své nemovitosti, ihned kontaktuje exekutora. U menší částek, je-li to ve vašich možnostech, uhraďte exekuci ihned. U větších částek se snažte domluvit si splátkový kalendář, který jste schopni v rámci svých možností měsíčně splácet. Pokud nemůže exekuci uhradit hned nebo postupně splátkovým kalendářem, pomůžeme vám vyřešit vaši situaci s naší Americkou hypotékou. Na vaši žádost zareagujeme obratem a budeme se snažit najít řešení i pro Vás. A pokud jste se ocitli v situaci, kdy je ohroženo i vaše bydlení možnou dražbou nemovitosti, dokážeme vám pomoci pomocí našeho Oddlužení nemovitosti.

 

Luboš Kolář

+420 734 680 373

CEO Hypotéka bez banky & Hypotéka pro podnikatele

Potřebujete více informací?

Napište nám telefonní číslo a my vám zavoláme co nejrychleji to půjde.

Více informací
Odeslat