734 680 373
Facebook-Logo
Vyřešte své potřeby rychle a snadno.
Jednoduše si půjčte

Nekalé praktiky nebankovních poradců

Nekalé praktiky finančních poradců jsou podle mně bohužel stále častějším problémem na trhu s nebankovními úvěry. Mnoho klientů se stává obětí podvodů a nekvalitních služeb kvůli nedostatečné informovanosti. Aktuální doba nenahrává klasickým bankovním hypotékám a proto se spousta hypotečních poradců z nedostatku práce (tzn. výpadku provizí) intenzivně vrhla na zprostředkování nebankovních úvěrů. V mém článku se dozvíte, jak tyto nekalé praktiky rozpoznat a jak poznat kvalitního a schopného nebankovního poradce a naopak jak se svými klienty spolupracuji já.

Nekvalitní práce a nedostatečná odbornost

Velmi často se mi ozývají nový klienti že potřebují velmi rychle vyřešit svou finanční situaci, ale bohužel narazili na poradce, s nímž nejsou spokojeni. Musím konstatovat, že je to poměrně častý jev. Za poslední rok roste počet zprostředkovatelů, kteří si chtějí provizemi velmi rychle a snadno vydělat nemalé peníze - mnohdy je to však na úkor vás klientů. Jak se vyhnout zklámání a poznat kvalitního poradce?

  • ověřte si vzdělání a certifikace: požádejte poradce, aby vám doložil svou profesní historii a licence od České národní banky
  • zajímejte se o reference - ideálně na Google, Facebooku, Firmy.cz apod. 
  • zeptejte se jak dlouho poradce působí v nebankovním oboru

Zkušený poradce s bohatou praxí by se Vás v prvním telefonátu měl co nejpodrobněji ptát na Vaši situaci; co řešíte, do kdy musíte získat peníze, na co konkrétně peníze potřebujete. Dále by se měl detailně zajímat o váš příjem (podnikání nebo zaměstnání), jaké závazky potřebujete vyplatit a dále i o samotnou nemovitost, která půjde do zástavy (tzn. přesnou adresu, fotky a popis nemovitosti). Bohužel často se poradce zeptá pouze na výši úvěru a adresu nemovitosti. Bez detailních informací NELZE adekvátně posoudit vaši situaci a vybrat vhodné řešení.

nekale_praktiky

Omezené portfolio smluvních partnerů

Jak jsem zmiňoval v úvodu - velmi často se snaží nebankovní hypotéky zprostředkovávat nezkušení hypoteční poradci, ačkoliv se u vás snaží vzbudit dojem velkého "profíka". Pokud by jste řešili klasickou bankovní hypotéku, určitě by jste uvítali srovnání bank, splátek apod.

Jestliže tedy od poradce dostanete návrh pouze JEDNÉ nabídky financování zbystřete - většinou to znamená, že dotyčný hypotekář NEMÁ dost kvalitních obchodních partnerů (!!!). Nebankovních společností a soukromých investorů je na českém trhu dostatek - není nutné abyste se spokojili pouze s jednou nabídkou.

Proto vždy:

  • chtějte vědět s kolika obchodními partnery poradce spolupracuje
  • ověřte si, zda-li jsou mezi nimi i velké renomované společnosti (např. Aktivafin, Fingroup, TGI Money)
  • požadujte srovnání více úvěrů od různých poskytovatelů
  • nechte si vždy důkladně vysvětlit rozdíly mezi různými poskytovateli
  • zprostředkovatel by měl umět zařídit jak zpětný leasing nemovitosti, americkou hypotéku případně nebankovní podnikatelský úvěr

Právě poslední bod je velmi důležitý - poskytovatelé nabízejí různé typy úvěrů a hypoték; můžete mít např. hypotéku s vyšší úrokovou sazbou a předčasným splacením kdykoliv zdarma NEBO nebankovní úvěr s nízkou sazbou a předčasným splacením zdarma až po 3 letech.....už chápete kam tím mířím? Vždy vyžadujte od poradce detailní informace.

praktiky

Nepřiměřeně vysoké provize

Byla vám poslána nabídka financování a zarazily vás někdy neobvykle vysoké poplatky za vyřízení úvěru nebo samotná provize pro poradce? Bohužel se jedná o nešvar nepoctivých poradců. Přemrštěné provize vám zbytečně prodražují úvěr a zvyšují měsíční splátku úvěru. Mnohdy se setkávám i s tím, že poradce si řekne o tak vysokou provizi, že investor klientovu žádost o úvěr zamítne. Například zprostředkovatelská společnosti Richway je schopna si říci o provizi 300.000 Kč na nebankovní úvěru 5.500.000 Kč. Jistě sami uznáte, že provize v řádu statisíců za 2 telefonáty s klientem a poslání fotek nemovitosti je za hranou slušnosti a etiky. 

POZOR: zpozorněte pokud jsou po vás žádány poplatky dopředu: většinou je za tím snaha z vás vymámit peníze, které už nikdy neuvidíte. 

ZAPAMATUJTE SI:

  • vždy u nabídky financování žádejte detailní výši provize pro zprostředkovatele
  • nikdy neplatťe dopředu jakékoliv poplatky (ať zprostředkovateli nebo nebankovní společnosti)
  • férové a transparentní provize jsou základem důvěry mezi vámi a zprostředkovatelem


Dostali jste nabídku finanování od jiného poradce s příliš vysokou provizí nebo poplatky? Nejste si jisti odborností poradce? Kontaktuje nás.


Přeprodávání klientských kontaktů

Dali jste někdy své kontaktní údaje finančnímu nebankovnímu poradci a následně vám začaly volat neznámé společnosti s nabídkou úvěru? Přeprodávání poptávek vás klientů vnímám bohužel jakok  stále rozšířenou praktiku, se kterou se absolutně neztožňuji.

Názorná ukázka: na Facebooku vás zaujme nabídka nebankovní hypotéky. Po vyplnění kontaktního formuláře vám zavolá poradce - říkejme mu např. Kašpar.. Protože ale p. Kašpar neumí nebankovní úvěry, předá vaši poptávku do jiné zprostředkovatelské společnosti (např. zmíněná Richway). Samozřejmě vaši poptávku po úvěru Kašpar navýší o provizi např. 90.000 Kč. Zprostředkovatelská společnost si samozřejmě připočte také svoji provizi např. 150.000 Kč. A o takto navýšených 240.000 Kč vaše poptávka po financování dorazí na stůl přímému investorovi nebo nebankovní společnosti. Nezřídka vaše poptávka po nebankovní hypotéce může projít i přes 3 - 4 zprostředkovatele, kteří pouze zkopírují vaše údaje a přepošlou dále.

Přeprodávání kontaktů osobně vnímám jako nejčastější nekalou praktiku a podvod na vás klienty. Mnoho rádoby poradců si za přeposlání vašeho kontaktu neváhá říci si o odměnu vyšších desítek tisíc korun. Některé nebankovní společnosti dokonce odmítají poptávky od některých zprostředkovatelů vůbec přijímat, natož financovat.

Co naopak získáte v Hypotéka Bez Banky

  • zkušenosti: hypoteční úvěry řeším od roku roku 2010 a v nebankovním sektoru působím více než 5 let, z toho 2 roky jsem pracoval jako úvěrový poradce ve společnosti Acema
  • znalosti: už při prvním hovoru jsem schopen vám říci možnosti financování
  • široké portoflio úvěrů, nebankovních hypoték, podnikatelských úvěrů
  • férovost: jsem navázán na přímé investory a nebankovní společnosti, vaše kontakty nepřeprodávám někomu jinému za tučnou provizi
  • výběr: v HypotékaBezBanky vždy dostanete minimálně dvě nabídky financování
  • informace: detailně vám vysvětlím jednotlivé nabídky, rozdíly, výhody a nevýhody
  • u nás nečekáte: vaši poptávku zpracuji do 24 hodin
  • recenze: mý klienti jsou se mnou spokojení
  • osobní schůzka: mohu se s vámi potkat u vás doma nebo v mých kancelářích
  • upřímnost: pokud váš případ nejde řešit, řeknu vám to ihned
  • komunikace s klienty: na našem Facebooku najdete 

Setkali jste se u zprostředkovatele s neférovým jednáním? Nejste spokojeni s velkými poplatky nebo zdlouhavým vyřizováním nebankovního úvěru? Nebo se potřebujete jenom nezávazně poradit při výběru vhodného nebankovního financování?

Není nic jednoduššího, než mi osobně zavolat na číslo: +420 734 680 383

S pozdravem

Luboš Kolář

Nebankovní hypoteční poradce, CEO HypotékaBezBanky.CZ

+420 734 680 373

Často se ptáte:

Jaké jsou poplatky u nebankovního úvěru?

U úvěrů do 2 500 000 Kč jsou poplatky obvykle 130 000 Kč - 150 000 Kč. U větších úvěrů nad 3 500 000 Kč se poplatky pohybují okolo 200.000 Kč

Jaká by měla být maximální provize pro poradce?

Menší úvěry by měly být honorovány provizí okolo 40 000 Kč. U větších úvěrů nebo složitějších (vyřizování úvěru se pohybuje v řádu měsíců a poradce výrazně přispěl svou prací) se provize pohybuje okolo 100 00 Kč.

Jak se bránit vysoké provizi u úvěru, který jsem si vzal v minulosti?

Vaši úvěrovou smlouvu necháme zdarma posoudit. Pokud jste zaplatili provizi v řádu statisíců, je možné domáhat se vrácení části provizí u soudu.

Potřebujete více informací?

Napište nám telefonní číslo a my vám zavoláme co nejrychleji to půjde.

Více informací
Odeslat